marți, 25 martie 2008

Legenda lui Narcis

E povestea frumosului baiat care-si contempla zilnic propria frumusete intr-un lac .Era atat de fascinat de el insusi , ca intr-o buna zi a cazut in lac si a murit inecat. Leganda spune ca in acel loc a aparut o floare care s-a numit narcisa.
Oscar Wilde ii da acestei legende o altfel de conotatie , el povesteste ca atunci cand a murit Narcis ,au venit naiadele-zeitele izvoarelor si ale padurilor si au vazut lacul transformat dintr-unul cu apa dulce , intr-un ulcior cu lacrimi sarate.
-De ce plangi ?intreaba naiadele.
-Plang pentru Narcis, raspunse lacul.
Invidioase ele zambesc ...
-Nu-i de mirare ca plangi pentru Narcis...la urma urmelor desi noi am alergat mereu dupa el prin padure , tu erai singurul care puteai sa-i contempli de aproape frumusetea.
-Dar Narcis era frumos? intreaba lacul plin de uimire..........
-Cine altul poate sti mai bine decat tine raspunsera, surprinse naiadele. La urma urmelor ,doar pe marginile tale se apleca el in fiecare zi.
Lacul ramase tacut o vreme . Intr-un tarziu zise:
-Il plang pe Narcis , dar niciodata n-am stiut ca el era frumos. Il plang pe Narcis pentru ca de fiecare data cand se apleca deasupra apelor mele , eu puteam sa vad reflectata , in fundul ochilor lui , propria-mi frumusete.



Frumoasa legenda lui Oscar Wilde...............profunda si plina de inocenta. Pacat ca in zilele de astazi noi oamenii nu reusim sa dam cortina la o parte ,vedem doar prin prisma ochilor si nu a sufletului ,ne lasam furati frecvent de aparente, dam o prea mare importanta aspectului fizic .
Sunt niste vremuri in care expunem prea multe in vitrine dar nu avem nimic in interior , ducem lipsa de acea lumina launtrica,de inocenta , de acea iubire neconditionata.
Lasati aceasta povestioara sa va deschida inimile , aminteate-ti sa-l imbratisezi cu dragoste pe cel de langa tine pentru ca aceasta este singura comoara ce o poti oferi cu inima si nu te costa nimic.

5 comentarii:

Daniel Matasaru spunea...

o poveste frumoasa! mai astept si altele.. succes!

P.S. Te-am trecut in blog roll ;)

Adrian Manolache spunea...

adevarul ca asa e;) e super faina legenda..cat romantism:P

Anonim spunea...

super tare e bestiala chiar ai har la asa ceva chiar te pricepi sa stii ca ai mare dreptate in ceia ce ai scri e bestial bafta incontinuare pooooooooooopppppppppp multi si grija de tine si sa vedem cat mai multe povesti poooooooooooppppppp

Unknown spunea...

Frumoasa legenda...foarte frumoasa...am aflat varianta lui Wilde din "Alchimistul" lui Coelho. Stii... se spune ca Narcis ar fi fost admirat de naiade, insa el le respingea iubirea. Asa ca Nemesis, zeita care avea grija de echilibru, l-a blestemat sa se indragosteasca de el insusi...

Anonim spunea...

"Pacat ca in zilele de astazi noi oamenii...", dar daca nu noi oamenii...atunci cine? O sa vedem cum babuinii se uita unul in fundul, sufletului bineinteles, celuilalt si isi fac declaratii amoroase, indiferent ca babuina e o grasa care baga o shaorma pe ora si babuinu` trage de alte fiare(posibil din jungla, nu interzice nimeni construirea salilor de forta acolo). Sau trebuie sa asteptam extraterestrii, eventual dupa 2012, pentru a ne perpetua specia prin iubire ajunsa la paroxism si a naste teorii similare cu cea a...brrr...reptilienilor(desi ei sunt prinsi in timp, nu pot transcede prin dimensiuni, asta fiind metoda filosofica de a spune "a trece ca prin branza", fiindca ei sunt practic incapabili de a simti iubirea. Bullshit!). In rest multumesc de informatie, pagina ta mi-a aparut a 2-a pe google si avand teza la latina maine, interpretarea lui Oscar Wilde o sa-mi fie de mare ajutor. Desi o interpretare similiara am intalnit-o la Alexandru Dragomir, defapt e "exact similara", cu un mic adaos...comercial, macar atat sa se adauge la transportul peste hotare. In fine, nu sunt sigur cine dupa cine a copiat, nici nu ma intereseaza exact, doar ca frumos ar fii sa citesti A. Dragomir si sa mai scrii asemenea minunatii...